Οθωμανοί

Posted on March 5, 2023

0



Ποια είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία σε ό,τι έχει να κάνει με την αξία της ανθρώπινης ζωής; Μερικές χιλιάδες νεκροί παραπάνω.

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία σκότωσε πάνω από 50.000 ανθρώπους επειδή φίλοι εργολάβοι του καθεστώτος της Άγκυρας έχτιζαν πολυκατοικίες χωρίς τσιμέντο, σίδερα και στοιχειώδη ασφαλή υλικά.

Το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη σκότωσε 57 ανθρώπους (μέχρι τώρα) γιατί τα τρένα στην Ελλάδα είναι τυφλά.

Ελληνική και τουρκική κυβέρνηση δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν τα στοιχεία που οδήγησαν στον θάνατο τόσους ανθρώπους, με επιτροπές που θα καταλήξουν στα ίδια συμπεράσματα. Άλλωστε το σκηνικό που στήθηκε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι ίδιο. Από τη μία έχουμε έναν σταθμάρχη που θα φορτωθεί ακόμη και το προπατορικό αμάρτημα, και από την άλλη μερικούς εργολάβους, οι οποίοι πιθανότατα θα σαπίσουν σε κάποιο ερντογανικό μπουντρούμι.

Ο ρόλος ενός οργανωμένου κράτους είναι να φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών του. Ο ρόλος μιας οθωμανικής παροικίας είναι να φροντίζει για την τσέπη των λίγων.

Σε μια οθωμανική παροικία η ασφάλεια των πολιτών κοστίζει. Γι’ αυτό είναι ακόμη ζωντανοί οι ταξιδιώτες που πέταξαν την 1η Μάρτη στη Θεσσαλονίκη με το αεροπλάνο. Γι’ αυτό είναι ακόμη ζωντανοί οι κάτοικοι του Ερζίν και των υπόλοιπων περιοχών ακριβώς δίπλα στο επίκεντρο του σεισμού, αφού εκεί δεν έχτιζαν χάρτινα κτίρια οι φίλοι του Ερντογάν.

Η ομοιότητα ενός αεροπορικού εισιτηρίου και ενός διαμερίσματος σε μια αντισεισμική πολυκατοικία είναι μία: είναι και τα δύο ακριβά. Με το τρένο ταξιδεύουν στην Ελλάδα οι φτωχοί. Σε επισφαλείς πολυκατοικίες ζουν στην Τουρκία οι φτωχοί. Φτωχός, άλλωστε, δεν είναι μόνο αυτός που δεν έχει να φάει. Φτωχός είναι κι αυτός που ταξιδεύει με τον «καρβουνιάρη» και τον «σκυλοπνίχτη» μέχρι να ζήσει Τέμπη, Ρικομέξ, Σάμινα ή Αντιόχειες.

Διαβάσαμε ότι στην Ελλάδα τα επικίνδυνα τυφλά τρένα που μεταφέρουν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους ήρθαν από την Ελβετία με «δική μας ευθύνη». Όταν λέμε «δική μας», εννοούμε του ελληνικού κράτους. Προφανώς και κράτος δεν είναι ο νεκρός φοιτητής και η νεκρή φοιτήτρια των Τεμπών. Κράτος δεν είναι οι καταπλακωμένες οικογένειες κάτω από τόνους μπάζα. Κράτος είναι οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές. Κράτος είναι οι αερομεταφορές και τα διόδια. Κράτος είναι η κάθε Hellenic Train.

Παντού σε αυτόν τον κόσμο οι φτωχοί έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αλλά μόνο σε μια οθωμανική παροικία οι φτωχοί ταξιδεύουν σε κινούμενα φέρετρα και ζουν σε χάρτινα διαμερίσματα.

Διότι οι φτωχοί είναι φτηνοί.

Και η τιμή τους;

Μια ψήφος κάθε 4 χρόνια…