Έρευνες

Posted on August 3, 2014

1Είναι καμιά φορά που ακούς ή διαβάζεις πράγματα και ξέρεις ότι υπάρχει ο τρόπος να δώσεις στον άλλο να καταλάβει ότι στην εποχή του διαδικτύου κανείς δεν μπορεί να μείνει κρυμένος πίσω από τη σκουριασμένη δημοσιογραφική του αυθεντία. Οι έρευνες που ακολουθούν είναι μια προσπάθεια να μοιραστώ την ανάγκη για πραγματική ενημέρωση πέρα από συμφέροντα, ελέγχους και λογοκρισίες:

Και οι 70 ήταν υπέροχοι

ημ/νία δημοσίευσης 18.12.2012

Πώς θα αντιδρούσε κάποιος στην είδηση πως την επίμαχη περίοδο των 2059 καταθετών της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, μόλις 70 Έλληνες φορολογούμενοι επέλεγαν να δηλώσουν στις επίσημες αρχές τα περιουσιακά τους στοιχεία σε όλες τις ελβετικές τράπεζες, ακολουθώντας το γράμμα που επιτάσσουν σκιώδεις διακρατικές συμβάσεις;

Την ώρα που στην Ελλάδα οι συζητήσεις γύρω από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα στρέφονται γύρω από πρόσωπα με θέσεις κλειδιά στον ελληνικό πολιτικό βίο, οι οικονομικές αρχές της Ελβετίας εκθέτουν με κάθε επισημότητα τους ελληνικούς αστικούς μύθους περί οικονομικού πατριωτισμού.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Η αμετροέπεια του προπαγανδιστή

Πριν από λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα κείμενο «διαμαντάκι» ένα χαρακτηριστικό δείγμα της νέας ελληνικής αρθρογραφίας γραμμένο από την πένα του μετρ του είδους της εσκεμμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας Πάσχου Μανδραβέλη. Ήταν το άρθρο με τίτλο «Το άλλο μάθημα της Ισλανδίας».

Σκοπός του κειμένου, η ανατροπή της άποψης της ελληνικής κοινής γνώμης για την επονομαζόμενη «επανάσταση των Βίκινγκ». Την ανατροπή του οικονομικού και πολιτικού σκηνικού της Ισλανδίας και την αποφυγή της ένταξης της μικρής αυτής χώρας των 300.000 κατοίκων σε ένα από τα πασίγνωστα «προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης» που με περισσή χαρά υποδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος εδώ στην Ελλάδα, εκφράζοντας μάλιστα και τις μεγάλες του ευχαριστίες.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Ο Φασισμός στα θρανία

Συνέντευξη με τον καθηγητή Παιδαγωγικής του ΑΠΘ κ. Γιώργο Τσιάκαλο και συζήτηση στο ραδιοφωνικό στούντιο του Radiobubble με τη δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας Αλεξάνδρα Τζαβέλλα (@chicumita) με αφορμή το ρεπορτάζ της για τον σχολικό φασισμό.

Xamili Aftoektimisi 13_2_2013 O Fasismos sta Thrania by Polyfimos on Mixcloud

Συνέντευξη Γιώργος Τσιάκαλος 12_2_2013 by Polyfimos on Mixcloud

Όταν το γυαλί ράγισε

Αναδημοσίευση από radiobubble.gr

Είναι 12 Νοέμβρη του 1999 και ο Λευκός Οίκος των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει. Μαζί του πανηγυρίζουν χιλιάδες επενδυτές και τραπεζίτες στην Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι η μέρα που υπογράφεται ο νόμος για την… “Μοντερνοποίηση του Οικονομικών Υπηρεσιών”, ή αλλιώς Gramm-Leach-Bliley Act.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Το κινέζικο “θαύμα”

Αναδημοσίευση από το radiobubble

Η Κίνα αποτελεί σήμερα την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με προοπτική να τις ξεπεράσει μέχρι το 2020. Όλα αυτά σε μία χώρα όπου πάνω από 900 εκατομμύρια πολίτες ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα των 5 δολαρίων την ημέρα, 100 εκατομμύρια βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και 83 από τους συνολικά 212 ντόπιους δισεκατομμυριούχους, κάθονται στα έδρανα της μονοκομματικής κινεζικής βουλής.

Πίσω στη δεκαετία του ‘50 και του ’60, την “Πολιτιστική Επανάσταση” και το μαοϊκό “Μεγάλο Βήμα προς τα εμπρός”, η Κίνα ήταν μία φτωχή αγροτική χώρα. Ο αρχικός στόχος βιομηχανοποίησής της απέτυχε και η στροφή προς το δρόμο του ατσαλιού και της γεωργίας είχε τραγικά αποτελέσματα. Η επίθεση του καθεστώτος σε οτιδήποτε αντιπροσώπευε τη διανόηση και τις επιστήμες εκδηλώθηκε με ένα κύμα βίαιων μετεγκαταστάσεων αστικών πληθυσμών στην αγροτική ύπαιθρο.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Λογοκρισία: μια παλιά ελληνική ιστορία

Αναδημοσίευση από Radiobubble.gr
Από τις πρώτες ώρες της ελληνικής Επανάστασης και τους Βαλκανικούς Πολέμους, ως τη χούντα του Μεταξά, την Κατοχή και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, η Ελλάδα έχει γνωρίσει αμέτρητες φορές φαινόμενα λογοκρισίας, φίμωσης και δίωξης “αιρετικών”. Χιλιάδες εξ αυτών τιμωρήθηκαν με τον σκληρότερο τρόπο για τις σκέψεις και τις απόψεις που αποτύπωσαν πάνω στο χαρτί.

Ο μεγάλος Ρωμαίος σατιρικός Γιουβενάλης ειρωνευόμενος την απαγόρευση δημοσίευσης οποιουδήποτε είδους κριτικής στην πλούσια Ελίτ της Ρώμης έγραψε ότι “Ο λογοκριτής αθωώνει τα κοράκια και καταδικάζει τα περιστέρια”. Μία φράση, που το νόημά της έμεινε αναλλοίωτο για πάνω από 2.000 χρόνια.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: ο καλός μαθητής

Ο “καλός μαθητής” Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την ιδιωτικοποίηση της Ανατολικής Γερμανίας και το σκάνδαλο μαύρου πολιτικού χρήματος, στο δόγμα “νόμος και τάξη” και τον οικονομικό επεκτατισμό της Γερμανίας. Η ιστορία του ισχυρότερου υπουργού οικονομικών της Ευρώπης.

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση 27 Μαρτίου 2013 by Polyfimos on Mixcloud

Posted in: Έρευνες