«Απεργία ενημέρωσης» των ΜΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο των μεγαλοεκδοτών

Posted on August 5, 2014

0Σε 24ωρη «απεργία ενημέρωσης» προχωρούν οι δημοσιογράφοι των εγχώριων ΜΜΕ, μετά την οριστική ψήφιση της τροπολογίας η οποία φέρνει την απόλυτη αλλαγή στο χώρο των μίντια, επιτρέποντας τις ανεξέλεγκτες συγχωνεύσεις και απολύσεις εργαζομένων, χαρίζοντας διαφημιστικά έσοδα στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, κόβοντας την πληρωμή συγκεκριμένων εισφορών για το ψηφιακό σήμα και γενικότερα επιτρέποντας σε όποιον ιδιοκτήτη ΜΜΕ έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση, να κάνει ότι γουστάρει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Η τροπολογία αυτή –η οποία υπερψηφίστηκε από μερικές δεκάδες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- εντάχθηκε μαύρα μεσάνυχτα σε ένα νομοσχέδιο για αντικαρκινικό νοσοκομείο. Σαν τον κλέφτη.

Αντιδρώντας στο βίαιο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αλλάζουν εντελώς το τοπίο προς όφελος των μεγάλων χρεοκοπημένων μέσω ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να μην απέχουν εθιμοτυπικά για άλλη μια φορά από τα καθήκοντά τους, αλλά να πολεμήσουν την κυβερνητική απόφαση με όπλο τους τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Από το μεσημέρι της Τρίτης 5 Αυγούστου, κανάλια, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες μεγαλοεκδοτών δημοσιεύουν λογοκριμένες ειδήσεις τις οποίες είχαν θάψει σε κάποιον φάκελο στον υπολογιστή ή σε ένα κλειδωμένο συρτάρι.

Μεγάλες ιστοσελίδες με διαφημίσεις τραπεζών, προβάλλουν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο κόσμος φορολογείται με ποσά που ξεπερνούν ακόμη και τα πραγματικά τους έσοδα -δηλαδή τη σωτηρία των τραπεζών- ενώ δεν είναι λίγα τα Μέσα που αναφέρονται στις αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών στους οποίους χαρίστηκαν επικερδείς δημόσιοι οργανισμοί, δημόσια περιουσία, καθώς και μια σειρά δημοσίων έργων· όλα με φωτογραφικά νομοσχέδια και απευθείας αναθέσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε όσους δημοσιογράφους πληρώνονται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών, αντί να λένε την αλήθεια. «Μια κατάσταση», αναφέρεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε, «που προσβάλλει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας στα μάτια των περισσότερων πολιτών, οι οποίοι μας έχουν γυρίσει την πλάτη και μας αντιμετωπίζουν με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο, λες και οι αμαρτίες των λίγων που μιλούν συνέχεια θα πρέπει να φορτώνονται και στους πολλούς που το βουλώνουν τόσα χρόνια».

Στην ανακοίνωσή τους, όλα τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή των απλήρωτων και λογοκριμένων δημοσιογράφων, και να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά η αποκάλυψη της αλήθειας ως όπλο υπεράσπισης του λαού κι όχι σα μέσο εκβιασμού για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγαλοεκδοτών.

«Άλλωστε», καταλήγει η ανακοίνωση, «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα όλοι οι πραγματικοί δημοσιογράφοι να το ξαναθυμηθούμε».