Επιτέλους βγήκαμε από το ευρώ

Posted on July 10, 2015

1Την πρόταση η οποία απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κατέθεσε στους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με το κυβερνητικό συμβούλιο, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει επιτέλους μια τεράστια λαϊκή απαίτηση πέντε ετών, η οποία ζητούσε την συντεταγμένη έξοδο του λαού από τη λαιμητόμο του ευρώ με ταυτόχρονη παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Η αριστερή ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες να ολοκληρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ και του ΛΑΟΣ, το οποίο δεν ήταν άλλο από το να υποσχεθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, ότι δεν θα τους μείνει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη.

Δεν θα σταθώ στις διαφορές αυτής της πρότασης από την τελευταία που απέρριψαν οι δανειστές κι οδηγηθήκαμε σε δημοψήφισμα, αλλά στις προτάσεις που η ελληνική πλευρά έστειλε μετά το 61% και καταργούν δικούς της νόμους που προηγήθηκαν σε αυτό το πεντάμηνο.

Με μια πρώτη ματιά και χωρίς να υπάρχουν αποσαφηνίσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πίσω το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ, τη ρύθμιση των 100 δόσεων όπου και θα «επανεξετάσει», τη φορολογική προστασία για τους αγρότες, την οριοθέτηση για προστασία των φτωχών από τους πλειστηριασμούς, τις μειώσεις στην έκτακτη εισφορά, τις τριγωνικές συναλλαγές, κ.ά.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται να καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, ενώ υπάρχει υποσημείωση και για υποχρεωτική εκτροφή ενός μονόκερου για κάθε τρία γκαζάδικα.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν ζητηθεί από την κυβέρνησή μας να πάρουν πίσω και την ιθαγένεια ή το σύμφωνο συμβίωσης, όμως αν είναι να μας βγάλουν από το ευρώ, όλα βρίσκονται υπό εξέταση.

Η έξοδος των Ελλήνων από το ευρώ αντιμετωπίστηκε με μεγάλη ανακούφιση, ειδικά αφότου έγινε γνωστό ότι το τρίτο μνημόνιο έρχεται σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία το κατεπείγοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέντε μήνες μπροστά του για να καταλάβει με ποιους είχε να κάνει αλλά και να προετοιμάσει την κατάσταση για την έξοδο της χώρας –και όχι των πολιτών- από το ευρώ, όμως τελικά φοβήθηκε κι αποφάσισε να στεγνώσει από ρευστό για να παρακαλέσει με το κεφάλι ψηλά για λίγα δανεικά.

Φυσικά, το πρόγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση θα αποτύχει σε λιγότερο από έξι μήνες, οπότε θα χρειαστεί να εφαρμόσει νέα μέτρα τα οποία ήδη προβλέπονται στην ελληνική πρόταση στους δανειστές. Αυτά μπορεί να είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί και περισσότερα.

Ενθουσιασμός επικρατεί επίσης στις λαϊκές μάζες επειδή έμαθαν ότι θα πληρώνουν για το μαγαζάκι που κράτησαν με νύχια και με δόντια ανοιχτό, φόρο 28% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή φόρου 100% από του χρόνου.

Είναι προφανές ότι η ικανοποίηση στους επαγγελματίες που θέλουν να βάζουν μερικά χρήματα στην άκρη για φαγητό, είναι τεράστια, όμως η αριστερή κυβέρνηση ίσως φροντίσει να πολλαπλασιάσει τα συσσίτια σε όλες τις λαϊκές γειτονιές.

Φυσικά, η αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά πλέον την πάταξη της διαφθοράς στην Ελλάδα, όμως με τόσες ώρες που περνούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι από τις 26 Γενάρη στα “κανάλια της διαπλοκής” καταλαβαίνουμε πως κι αυτή η υπόσχεση θα είναι ένας ακόμη μονόκερως.

Η κυβέρνηση οφείλει μετά από αυτόν τον Αρμαγεδδώνα που η ίδια προτείνει, να καταστρώσει σχέδιο εξόδου της χώρας –και όχι των πολιτών της- από το ευρώ εντός εξαμήνου. Όμως, όπως απέδειξε στην πράξη, για να έχεις σχέδιο πρέπει να έχεις και μυαλό. Κι εκείνοι επέλεξαν αντί για μυαλό να γεμίσουν ΠΑΣΟΚους.

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά θετική. Οι Ευρωπαίοι κυβερνήτες θα έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που εξαρτάται απόλυτα από τα λεφτά τους, την οποία όχι μόνο δεν την εμπιστεύονται αλλά την μισούν κι από πάνω.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε πόσο γρήγορα θα αποτύχει και αυτό το μνημόνιο, για να πάμε σ’ ένα νέο, που δεν θα κρατήσει έως το 2018, αλλά μέχρι να σκάσει ο Ήλιος και να λιώσει τη Γη.

Εκτός κι αν προλάβουμε κι εξαφανιστούμε γρηγορότερα, οπότε θα έχουμε λύσει μια για πάντα τον αιώνιο γρίφο εάν το ευρώ φέρνει τη δυστυχία, ή η δυστυχία το ευρώ.

(Εγώ ψήφισα όχι στο ευρώ και την ΕΕ. Εσύ;)

(Γιάνη μας λείπεις ήδη)

Advertisements
Posted in: Πολιτική