ΕΝΦΙΑ στις γυναικείες μήτρες επέβαλε η κυβέρνηση

Posted on August 21, 2014

1Μετά τα σπίτια, τις αποθήκες, τις στάνες, τα χωράφια, τα κοτρόνια, τα πουρνάρια, τα κοινωφελή ιδρύματα και τους τάφους, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει τον νέο ΕΝΦΙΑ και στις γυναικείες μήτρες.

«Κάθε άνθρωπος –ακόμη κι εγώ- περνούμε εννέα ολόκληρους μήνες από τη ζωή μας μέσα στη μήτρα της μάνας μας. Είναι λοιπόν εξαιρετικά λογικό και δίκαιο να φορολογηθεί η πρώτη μας κατοικία, μιας και η τελευταία βρίσκεται ήδη στη λίστα με τα φορολογητέα ακίνητα. Άλλωστε, κι εγώ θα πληρώσω για τη μήτρα της μάνας μου παρότι είχα από έμβρυο την ευκαιρία να μεγαλώσω μέσα στην κοιλιά μιας ζάμπλουτης εκατομμυριούχου, αλλά επέλεξα την πατρίδα μου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κρατώντας στο χέρι το πρώτο του υπερηχογράφημα όταν ήταν έμβρυο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, κάθε γυναίκα η οποία βρίσκεται σε ηλικία τεκνοποίησης (δηλαδή από την ώρα που της έρχεται περίοδος ως και την εμμηνόπαυση) υποχρεούται να κάνει διορθωτική συμπλήρωση του Ε9 εντός μιας εβδομάδας για να δηλώσει μαζί με τα υπόλοιπα ακίνητα και τη μήτρα της, είτε έχει γεννήσει είτε παραμένει άτεκνη.

Όσον αφορά τις μητέρες, εκείνες θα χωριστούν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους. Αν έχουν ανήλικα παιδιά, τότε πρέπει να τα δηλώσουν ως φιλοξενούμενα μέσα στη μήτρα της για εννέα μήνες ούτως ώστε να μην πληρώσουν εκείνα τον φόρο. Αν είναι ενήλικα και καταθέτουν φορολογική δήλωση, τότε πρέπει να πάνε μαζί με τη μάνα τους στην τοπική του ΔΟΥ και να δηλώσουν το «ακίνητο» εξ ημισείας. Αν η μητέρα έχει αποβιώσει, τότε τα τέκνα επωμίζονται πλήρως τον φόρο. Αν το παιδί είναι αγνώστου μητρός, τότε προβλέπεται συγκεκριμένο πλαφόν.

Σε περιπτώσεις δίδυμων, τρίδυμων, τετράδυμων κλπ, τότε ο ΕΝΦΙΑ της μήτρας δεν υπολογίζεται με βάση τα ενιαία αντικειμενικά κριτήρια αλλά σύμφωνα με την κλίμακα της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ για όσα παιδιά γεννήθηκαν πρόωρα (εξαμηνίτικα, εφταμηνίτικα κλπ) τότε ο ΕΝΦΙΑ μήτρας θα είναι μειωμένος.

Η κυβέρνησης προσανατολίζεται να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για τις μήτρες των μεταναστών, καθώς όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς δια στόματος του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, «για κάθε Έλληνα άνεργο αντιστοιχεί ένας μετανάστης, ενώ οι αλήτες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να γεννάνε. Αν θέλουν να συνεχίσουν, λοιπόν, να πηδιούνται αντί να βλέπουν τηλεόραση, τότε πρέπει να πληρώσουν».

Ειδικά αναφορά γίνεται στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς η πράξη αυτή θα επιβαρύνει τη μήτρα και με φόρο πολυτελούς εννιάμηνης διαβίωσης.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκουν εντελώς άδικο τον ΕΝΦΙΑ μήτρας, γι’ αυτό και με δάκρυα στα μάτια δηλώνουν στα κανάλια ότι θα βρουν αυτόν που τον έφτιαξε και θα τον κρεμάσουν από τα άντερά του, ομολογώντας ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που ψηφίζουν νέα μέτρα.

Τέλος, όσες δηλώσουν ανίκανες να τεκνοποιήσουν, τότε είναι υποχρεωμένες να προσκομίσουν στην εφορία όλες τις απαραίτητες εξετάσεις από δημόσιο νοσοκομείο (απαραιτήτως) οι οποίες θα αποδεικνύουν πως δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Οι εξετάσεις αυτές δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και κάθε γυναίκα θα πρέπει να τις πληρώσει από την τσέπη της.

Ο ΕΝΦΙΑ μήτρας αποτελεί μία ακόμη σοφή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στο δρόμο προς τον απόλυτο στόχο, που πρώτος έθεσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ζοζέ Σαραμάγκου: […] Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Advertisements