Βίλα των οργίων ο τάφος της Αρχαίας Αμφίπολης

Posted on August 19, 2014

8Μπροστά σε μια μοναδική ανακάλυψη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στον μακεδονικό τάφο της αρχαίας Αμφίπολης, μιας κι όπως όλα δείχνουν εκεί μέσα είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και οι πιο πιστοί του ερωμένοι.

Η πλήρης εικόνα του εσωτερικού του τάφου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν από τα ψηφιδωτά που στολίζουν τους διαδρόμους, στα οποία αναπαριστώνται νεαροί έφηβοι κι έφηβες οι οποίοι συμμετέχουν σε ομοφυλοφιλικά και αμφισεξουαλικά όργια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εικόνες αποτελούν πλήρη αναπαράσταση της καθημερινότητας των αρχόντων κι ευγενών της εποχής, για τους οποίους ήταν ιδιαιτέρως σύνηθες και φυσιολογικό να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ ανδρών, ακόμη κι αν ανάμεσα σε αυτούς τους άνδρες ήταν ο Αλέξανδρος του Φιλίππου.

Όπως όλα δείχνουν, στον κεντρικό δωμάτιο του τάφου βρίσκονται ταριχευμένοι ο Μακεδόνας Βασιλιάς και ο πιστός του «φίλος» (κατά Πλούταρχο) Ηφαιστίωνας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μαζί τους βρίσκεται και ο Βαγώας, ο βασιλικός ευνούχος που παραδόθηκε ως σεξουαλικό δώρο στον Μέγα Αλέξανδρο.

Πολλοί ιστορικοί έχουν αναφέρει ότι στην κουλτούρα των αρχαίων Ελλήνων ευγενικής καταγωγής (βασιλείς, άρχοντες κλπ) ιδιαίτερα ισχυρή θέση είχε η φιλία μεταξύ ανδρών, η οποία τις περισσότερες φορές εξελισσόταν σε σχέση ζωής, πολύ πιο ισχυρή σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτή μεταξύ των ανδρογύνων.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, ο Αλέξανδρος διατηρούσε πολύ στενή σχέση με τέσσερις ακόμη άνδρες, τους Πτολεμαίο, Νέαρχο, Άρπαλο κι Ερίγυιο, τους οποίους ο πατέρας του Φίλιππος είχε εξορίσει όταν παντρεύτηκε την δεύτερη γυναίκα του, όμως ο γιος του τους αποκατέστησε και τους διόρισε σε ανώτατες στρατιωτικές θέσεις, μόλις ανέβηκε στο θρόνο.

Ο Αλέξανδρος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη, ο οποίος λέγεται ότι ενθάρρυνε τις έντονες σχέσεις μεταξύ των «φίλων» καθώς θεωρούσε ότι η «φιλία» δεν είναι ένα απλό συναίσθημα, αλλά κατάσταση ζωής. Γι’ αυτό και πολλοί πιστεύουν ότι η πραγματική φιλία μεταξύ δύο ευγενών την εποχή εκείνη ήταν εφάμιλλη του απόλυτου έρωτα.

Αρκετοί είναι όσοι τρομάζουν στην ιδέα να βρεθούν μπροστά στην αναπαράσταση κάποιας ιδιαίτερης σεξουαλικής περίπτυξης μεταξύ των τριών αυτών ανδρών. Άλλωστε, αν αναλύσουμε τις ιστορικές πηγές, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι ο Αλέξανδρος ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έζησε τόσο έντονα, όπου θα ήταν απολύτως φυσιολογικό να ζητήσει να ταφεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Για το λόγο αυτό, αρκετοί γιατροί έχουν ήδη προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά να έχει μαζί του πάντα στην τσέπη ένα κουτί υπογλώσσια, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει αν μάθει ότι ο Αλέξανδρος της καρδιάς του, τον παίρνει.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συστήνεται ως αρχαιολόγος-ιστορικός, ετοιμάζεται ήδη να εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας πως ο Αλέξανδρος δεν ήταν πραγματικά εκείνος ο οποίος κατέκτησε το μισό γνωστό κόσμο, αλλά στη θέση του βρισκόταν ένας μακρινός συγγενής του Αντώνη Σαμαρά. Όμως, τελικά όλοι βάλθηκαν να καταστρέψουν τη φήμη του αρχαίου Σαμαρά, εξαιτίας της ζήλιας τους για την ένδοξη οικογένεια του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο «ιστορικός-αρχαιολόγος» της Νέας Δημοκρατίας έχει γράψει κι ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: ο μύθος καταρρέει», στο οποίο, όπως υπόσχεται στον αναγνώστη, παραθέτει επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι σε κανένα αρχαίο Έλληνα δεν του άρεσε να τον παίρνει– πόσο μάλλον σε προσωπικότητες σαν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στο βιβλίο του γράφει, μάλιστα, ότι η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα αντιμετωπιζόταν αρνητικά από όλους, ενώ θεωρεί πως όλα όσα γίνονται σήμερα (γκέι, λεσβίες, μπαϊσέξουαλ κλπ) είναι αποτέλεσμα της παρακμής της σύγχρονης κοινωνίας και ανωμαλίες τις οποίες κανένας αρχαίος κώλος δεν έκανε ποτέ.

Όπως ανέφερε ξεκάθαρα κι ο ίδιος ο βουλευτής, μετά την ανακοίνωση των υποψιών για τον τάφο-βίλα των οργίων: «οι αρχαίοι κώλοι χρησίμευαν μόνο για το χέσιμο και για τίποτε άλλο».

Άλλωστε, τι να κλάσει ο Πλούταρχος, ο Ξενοφών, ή ο Αριστοτέλης, μπροστά στον Άδωνι Γεωργιάδη;

Advertisements